aneb jeden z panově na erasmu ve Francii

Do Tulůz nechoď, Chýnek, tam budeš mět peklo…

1. 10. 2008 21:22
Rubrika: zprávy

Děkuji všem za jejich komentáře a tipy. Bohužel odpověď na otázku s margarínem se nikdy nedozvíme, neb jsem si včera zakoupil lednici za 30 euro od kluka opalenýho z Guyany.

Co jste do dnešního dne věděli o Toulouse? Přiznám se, že já do té doby, než jsem o něm začal uvažovat jako o své studijní štaci téměř nic. Akorát snad, že leží ve Francii, a pamatuju si, jak jsme se na něm ve francouzštině učili správně vyslovovat, takže pro ty kdo ještě jako nevědi, tak je to : “Tulůz“. Dnes se o Tulůz pokusím něco napsat a taky přikládám několik ilustračních fotek(pokud se je podaří nahrát, žabožroutský internet jen tak něco nepustí...).

Jak si každý může najít na internetu, je to město v jihozápadní Francii na řece Garonně, mající téměř 1,2 milionu obyvatel, centrum leteckého a kosmického průmyslu (sídlí tu Airbus) a jedno z největších studentských center ve Francii.

Co už si na internetu nepřečtete? Že je to město spíše velikosti Brna, protože Francouzi asi rádi nadsazují a započítali si i aglomeraci, nebo možná celý department Haute Garonne. A že je tu…prostě hezky. Celé město působí uvolněným duchem a přátelskou atmosférou. Když jsem první den vystoupil z metra v centru města u Capitolu, vystoupil jsem do zeleného parku plného fontán a odpočívajících lidí. Jsou tu široké ulice, stezky pro cyklisty, množství veřejných zahrad a parků. Velký podíl na svěžím duchu města mají také studenti, kteří tvoří asi čtvrtinu z celkového počtu obyvatel, je nás tu okolo 100 000 a to už je znát. Například banky tu mají speciální pobočky pouze pro studenty a studentské slevy a výhody nejsou vzácností.

Mají tu moderní metro, které mě na první pohled zaujalo tím, že má na nástupišti vrata, na druhý tím, že je z něj vidět dopředu a na třetí (ano, konečně mi to došlo:) tím, že nemá řidiče! Jezdí tu vždy jen dva vagónky ale v celkem hustých intervalech. Pro pražáka je to takové „metříčko na hraní“- velikost stanic, vlaků ani hustota pasažérů se nedá srovnat.

Na památky není město příliš bohaté a je to asi dobře, protože tu všude nepobíhají cizinci s foťáky a výpravy s deštníkama a podobně…Cizincem s foťákem jsem byl jenom já. Za řeč tu stojí Kapitol, bazilika St. Sernin, katedrála St. Etienne a Pont Neuf. Podívejte se na fotky.

Jak říkal Míla, jeden z Čechů, které jsem tu potkal, všechno tu mají ošetřený, ale psí hovínka teda ne. Takže při procházkách městem si člověk musí dávat pozor kam šlape. Tak a to by pro dnešek stačilo, doufám, že vás fotky a povídání navnadí k návštěve Toulouse, protože jak prohlásil Míla o pokoji na koleji, tady by se vyspalo aspoň 5 lidí, ožralejch i 10:-)

Těším se na komentáře, ve kterých můžete navrhovat témata k dalším článkům. Určitě se chystám napsat o francouzské církvi, jak jsem ji zatím poznal, o univerzitě, o lukostřelbě, o stravování a taky o tom, kterak (ne)funguje ve Francii síť wifi…

Zobrazeno 1509×

Komentáře

Aja-Potterhla

Je super, že jsi dal naší rodině vědět, co s tebou je. Pravděpodobně odhadneš kdo jsem, když řeknu, ať mi nafotíš nějaké hřbitovy. Libuji si v nich.
Měj se hezky
Ája

Inigo

Studium většiny dominikánských bratří kleriků české provincie probíhá ve Francii, v provincii toulouské. Jde o dominikánské řádové studium. První dva ročníky zaměřené především na filosofii absolvují bratři v Bordeaux.
Další čtyři roky studia teologie probíhají v Toulouse.
http://olomouc.op.cz/francie.htm

Zobrazit 10 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková